Učinkovita metoda za odpravo kroničnih napetosti in bolečin

Samo Šinik

Samo Šinik

Refleks travme

»Umakni se!«

Vpliva na mišično napetost ene ali druge bočne strani telesa. Sproži se ob padcu ali nesreči in se kot refleks v naših možganih avtomatsko aktivira z namenom zaščite pred bolečino in poškodbo. Ob poškodbi roke, ki jo moramo nepremično pestovati v ruti, izdatno napnemo mišice bočne strani telesa, da bi s tem naša roka resnično čim bolj mirovala. To naredimo podzavestno. Napetost  po sanaciji poškodbe roke ostane. Ob resnejši poškodbi noge, le to želimo razbremeniti in podzavestno pričnemo bolj obremenjevati zdravo nogo. Naše gibanje postane nesimetrično in nesimetrijo tudi po sanaciji poškodbe le stežka popolnoma odpravimo. Pri udarcu ali poškodbi prsnega koša oziroma reber, z bočnimi mišicami povlečemo medenico proti rami, ramo pa proti medenici in tako občutno nagnemo telo v levo ali desno. Pretirana aktivacija mišic travma refleksa pa je lahko tudi posledica ponavljajočih, nesimetričnih obremenitev pri opravljanju dela ali športu.

Travma refleks prepoznamo po nagnjenosti telesa na stran. Opazimo lahko različno višino ramen, ter rotacijo prsnega koša v eno stran, če smo bolj pozorni, tudi različno višino medenice, ter rotacijo medenice v nasprotni strani prsnega koša, kar rezultira pri hoji v različni dolžini koraka in različni amplitudi giba rok. Nagibi in rotacije telesa v eno stran so bolj omejeni in oteženi kot na drugo. Glavo želimo obdržati v pokončni, vertikalni drži, zato je ena stran vratu stalno v napetosti.

Zaradi pretirane napetosti mišic ene strani trupa se sčasoma pojavijo resnejše težave: boleče in omejeno gibanje v kolku, šepanje – zaradi »krajše« noge, ukleščenje išiasnega živca, skolioza,…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest