Učinkovita metoda za odpravo kroničnih napetosti in bolečin

Aktivno učenje_objava 1
Samo Šinik

Samo Šinik

Aktivno učenje

Aktivno učenje se izvaja leže na hrbtu, trebuhu ali na boku na terapevtski mizi. Izvaja se vodene, počasne, neboleče gibe brez naprezanja z namenom izboljšanja občutka posameznega dela telesa oziroma mišice, ki se vi gibu uporablja. Z izboljšanim občutkom pridobimo možnost kontrole nad mišicami, kar je ključnega pomena pri odpravi kroničnih bolečin, ki so v veliki meri prisotne le zaradi kronične napetosti mišic.

Mišice zgolj izvršujejo ukaze, ki prihajajo iz možganov, ne glede na to ali so »dobri« ali »slabi«, kar pomeni, da skozi Aktivno učenje in izvajanje AEQ vaj® želimo izboljšati povezanost uma s telesom, oziroma komunikacijo med možgani, preko živčevja s prečno progastimi mišicami našega telesa in obratno.

Učitelj stranko vodi skozi posamezne gibe s svojima rokama in jasnimi navodili, ter nadzoruje pravilnost izvedbe. Učiteljev dotik omogoča boljše usmerjanje pozornosti na prava mesta in s tem boljše občutenje in nadzor nad gibi. Posamezne gibe se med seboj povezuje in s tem poustvarja enega od treh refleksov (refleks rdeče luči, refleks zelene luči, refleks travme). Na Aktivnem učenju stranka spozna, kako močan vpliv ima um na telo in s tem na počutje. Vse bolje občuti in pridobi razumevanje vzrokov in posledic, ki so privedle do trenutnega stanja.

Ob Aktivnem učenju se stranko nauči eno ali dve AEQ vaji®, ki jih do naslednjega termina, doma čim bolj redno izvaja.

Z Aktivnim učenjem in rednim izvajanjem AEQ vaj® doma lahko stranka spremeni vzorce v podzavesti, ki povzročajo kronično napetost mišic. Izboljša občutenje telesa, prepozna specifične vzorce in pridobi potrebno znanje, kako kronično napete mišice sprostiti. Sproščenim mišicam povrne pravilno dolžino in funkcionalnost. Zopet pridobi samonadzor, večjo gibalno svobodo in izboljša prilagajanje na stres.

Uveljavljen in učinkovit pristop je pet do šest obiskov v treh mesecih. Prvi trije obiski so predvideni v razmaku sedem do deset dni, naslednji pa v razmaku dveh do treh tednov. Vsekakor pa se število obiskov lahko razlikuje glede na stanje posameznika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest