Samo Šinik

Pri izvajanju masaž in drugih vrst terapije sem se vedno spraševal, kakšne vaje svetovati ljudem, ki se venomer vračajo z istimi težavami ali pa se le te preselijo ali celo razširijo še na kateri drug del telesa. Tudi sam zase nisem našel vaj, ki bi me prepričale in zadovoljile z učinkovitostjo.

Leta 2014 pa sem naletel na knjigo Thomas Hanna – Somatics. Filozofija in logika v knjigi sta me navdušili, saj je bilo vse tako logično, preprosto. Dodatno potrditev sem dobil ob izvajanju v knjigi opisanih vaj, saj so bile tako preproste in občutek med vajo in po njej je bil odličen. Takoj sem pričel z iskanjem možnosti izobraževanja, saj se tehnik ni mogoče učiti in naučiti zgolj iz ene knjige. Na spletu sem našel le ameriške strani ter kopico videoposnetkov na youtube, izmed katerih so me le redki prepričali.

Končno sem našel stran www.aeq.si Aleša Ernsta! 

Prijavil sem se na 4 urno delavnico v Drvorski vasi. To so bile ene najkrajših 4 ur v mojem življenju. Razlaga na delavnici je bila jasna, razumljiva, logična in velika spodbuda k razmišljanju in zavedanju samega sebe, svojih občutkov in nadzoru ob izvajanju posameznih gibov. Glede, da sem se delavnice udeležil kot “oseba brez težav”, sem bil presenečen nad učinki vaj. Po delavnici so se mi rame pomaknile nazaj, boki naprej,… Stal sem bolj pokončno in sproščeno. Po dolgem času sem celo noč prespal na hrbtu.

Čez nekaj mesecev je sledila moja druga 4 urna delavnica v Dvorski vasi. Na tej delavnici je bil povdarek na pravilnem gibanju ob hoji. Hoja je po delavnici in nadaljnjem izvajanju vaj postala zelo prijetna. Ob hoji sem postajal bolj pozoren na gibanje trupa. Posebna zabava pa je postalo raziskovanje gibanja ob hoji po stopnicah.

Končno sem dočakal – Aleš je objavil izobraževanja za učitelje somatskih gibov po AEQ metodi in udeležil sem se 3. seminarja za učitelja AEQ somatskih gibov 1. stopnje v januarju 2017.

Seminar je potekal v nadvse prijetnih prostorih AEQ.si. Aleš nas je s svojim znanjem in umirjenostjo popeljal v prej nepredstavljive širine in globine AEQ somatskih vaj. Seminar je potekal, kot bi ga Aleš vodil že stotič, vendar z odnosom kot da ga izvaja prvič. Pretirane potrebe po pisanju zapiskov mislim da ni imel noben izmed udeležencev, saj je bila razlaga tako jasna in razumljiva, da se nam je zdelo to povsem nepotrebno. Poleg tega smo že mesec dni pred pričetkom seminarja vsi prijeli zajetno skripto s teorijo in vajami.

Po vsakem dnevu delavnice sem se zaradi vaj počutil odlično, zaradi vsega slišanega pa izopolnjeno in neučakano – le kaj vse se bomo še naučili. Dan za dnem so se mi odpirale nove razsežnosti AEQ somatskih vaj. Na koncu delavnice pa je sledil še test sposobnosi vodenja AEQ somatskih vaj na skupini udeležencev, pred zahtevnim budnim očesom in ušesom Aleša in ostalih udeležencev seminarja. Vsako naslednje vodenje je bilo boljše, saj smo vsako vodenje konstruktivno ocenili in komentirali. Ta del delavnice je nedvomno nekaj kar sem sam prvič doživel na kateri od delavnic, seminarjev, izobaževanj,… Vsak “učitelj” je vodenje izpeljal korektno, lepo pa je bilo videti kako se razlikujemo v podajanju znanja tudi glede na naš karakter.